Play is the highest form of research (Albert Einstein)

logo Game Case


Hou me op
de hoogte

LEGO® Serious Play®

Vergaderingen met een groep over complexe problemen of uitdagingen lijken vaak oeverloos en verloren tijd.
Vergaderingen waar steeds een select groepje personen aan het woord is, vergaderingen die uren duren waarna er geen conclusie volgt, besluiten die genomen worden waar niet iedereen achter staat.

Wellicht herkenbaar? Ze zijn niet het schoolvoorbeeld van effectieve vergaderingen. Tijd om de vergadering terug te brengen naar haar essentie en te stoppen met het verspillen van de tijd en energie.
Aanpakken met LEGO

Lego serious play De LEGO® Serious Play® methode ondersteunt het proces van het samen vinden van een gedragen oplossing.
De kracht van LEGO® Serious Play® ligt in het gebruik van modellen. Deelnemers bouwen met speciaal geselecteerde legoblokken een model naar aanleiding van de vraagstelling. Vervolgens leggen ze hun model uit en kunnen andere deelnemers vragen stellen over het model. Hierdoor blijft de discussie gefocusseerd op de vraag en worden deelnemers niet persoonlijk aangevallen.

Lego serious play model De methode leent zich voor kennisuitwisseling, het ontwikkelen van een visie, ideeënontwikkeling, innovatie en besluitvorming. Het proces resulteert in een gezamenlijke oplossing die door alle leden wordt geaccepteerd en gedragen.

De LEGO® Serious Play® methode is in 1996 ontwikkeld door twee professoren Johan Roos en Bart Victor bij IMD, Zwitserland en LEGO Group CEO Kjeld Kristiansen. De LEGO Group zocht naar een manier om verbeeldingskracht en innovatie binnen de organisatie te vergroten en deze drie mannen vonden dit in het bouwen van driedimensionale Lego-modellen om met de medewerkers de uitdagingen en problemen te bespreken en aan te pakken.

Voordelen van LEGO® Serious Play®


De duur van een LEGO® Serious Play® workshop varieert van 3 uur tot 2 dagen en hangt af van het soort vraag. Een drie-uur-sessie kost €860 (excl. btw, incl. voorbespreking, materiaalhuur en reiskosten) voor een groep van maximaal 12 deelnemers.
De workshop wordt begeleid door een gecertificeerde LEGO® Serious Play® facilitator.

Hoe werkt LEGO® Serious Play®?

Deze korte video legt uit hoe LEGO® Serious Play® werkt en uit welke onderdelen een sessie bestaat.

Wat is de ervaring?

"At first I was a bit sceptical about how playing with Lego would improve the innovation process.
Thanks to having two wonderful boys I only knew Lego as an infinite amount of little plastic blocks covering almost every surface of our living room.

That changed when Nettie Wester facilitated a brainstorm session I joined using Lego. She expertly managed a group of people with completely different backgrounds and ideas to come up with a vision and strategy. Using Lego. I kid you not. Not only was it a super effective meeting, it was also fun and relaxing.
I honestly can recommend it."

Tanya Bakker, PhD. Consultant & Workshop Facilitator for Sustainable Innovation.